För att kunna ta ut avgifter som står i proportion till den arbetsinsats som behövs för tillsynen och kontrollen hos det enskilda företaget finns två olika metoder att tillgå.
Livsmedelsverkets vägledning "Riskklassning av livsmedelsanläggningar och beräkning av kontrolltid " samt Sveriges Kommuner och Landstings "Taxa inom miljöbalkens område". Rätt använda ger de även underlag och input till behovsutredningen.
MI-Gruppen har tagit fram stöd för att underlätta klassningarna. De finns för följande tillsyns- och kontrollområden:
- Miljöfarlig verksamhet
- Hälsoskydd I (används där endast huvudverksamheten riskbedöms och tilläggspoäng ges för övriga verksamheter inom företaget)
- Hälsoskydd II (Riskbedömning sker enligt samma metod som för miljöfarlig verksamhet)
- Livsmedelsverksamheter
Samtliga program kan användas på kommunens hemsida (se exemplet nedan) för att företagare och verksamhetsutövare själva ska kunna göra beräkningar av egen verksamhet.
Nedan visas exempel på riskbedömning. Exemplet kan användas för att klassa en verksamhet med max en kod (bransch). Den skarpa versionen medger upp till 6 koder.
